A+ A A-

Здравеопазване

12 ФАКТОРА, ОТ КОИТО ЗАВИСИ ЗДРАВЕТО НИ

penka baleva50Американските учени Уолъс Уотълс и Дж. Пауел посочват 12 фактора, необходими, за да се чувства човек здрав. Те смятат, че нарушаването на всеки един от тях може да доведе до болест.

1. Необходима ни е надеждна система от възгледи върху живота. Като правило здравите хора се отличават с разумен хедонизъм – стремят се да изживеят живота си колкото се може по-щастливо, независимо от несъвършенствата на света. Стараят се да поддържат топли отношения с близките си и да се разбират със своето обкръжение. Избягват да правят онова, което може да навреди на тях или на други хора.

СОЛТА УБИВА ПО 1,6 МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА

sol_01Консумацията на твърде много сол води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година, показва ново изследване. Заключението на учените се базира на анализа на 205 изследвания за приема на натрий в страни, които представляват почти три четвърти от възрастното население на света.

Средното количество на консумирания натрий през 2010 г. е 3,95 грама на ден,

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

bez_cigariВсяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

„Повишаване на данъците върху тютюневите изделия" е мотото на кампанията за 2014г. под което ще премине 31 май - Световен ден без тютюн.

БИРАТА ВЛИЯЕ БЛАГОПРИЯТНО НА СЪРЦЕТО

bira13Експерти от университета в Harokopio направиха  сензационно изявление: бирата подобрява сърдечната функция, пише The Daily Mail. Учените твърдят, че половин литър бира е достатъчна за да се подобри състоянието на кръвоносните съдове около сърцето.

Бирата прави артериите еластични,  а ако човек изпие   две трети халба от напитката, подобряването на притока на кръв трае два часа.

ЧЕРВЕНО ВИНО ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

vinoЕстествен антибиотик в червеното вино може да удължи живота ни с 60 на сто

Веществото ресвератрол, което се съдържа в червеното вино, може да удължи живота ни с 60 на сто и да ни направи много по-енергични на старини, установи изследване на швейцарски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екип от Федералния политехнически университет в Лозана, ръководен от проф. Йохан Овер, проведе опити с червеи.

МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕДОТВРАТИМ РАКА

plodove_zelenchuchiПо-правилно е да се говори за намаляване на риска, твърди публикация

Може, но за съжаление не винаги и затова се налага да се говори само за намаляване на риска от развитие на това заболяване, тъй като често е невъзможно да се отстрани въздействието на вредните фактори, смятат експерти, цитирани от Journal of the American Board of Family Medicine.

ТИБЕТСКИ ЛЕК ПРЕЧИСТВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

limoniТибетският лек от лук и лимон пречиства кръвоносните съдове и предпазва от мозъчен удар и инфаркт.

За подготовката на еликсира на здравето са необходими 300 грама лук и един килограм лимони. Двете съставки ситно се нарязват и се слагат в 1,5 литра кипяща вода. Оставят се под капак за 15 минути, за да отпуснат всички полезни свойства.

МОЖЕМ ДА ПОДМЕНИМ 2/3 ОТ НАШЕТО ТЯЛО

operacionnaКогато Люк Скайуокър с нова изкуствена ръка, след като му бе отрязана в „Епизод 5", идеята за подмяна на човешки органи и части изглеждаше „като на кино". Но 30 години по-късно е реалност.

Учени, сред които създателите на „Рекс" - най-завършеният бионичен човек в света, който в момента е изложен в лондонския Музей на науката - вярват, че сега вече е възможна смяната на около 2/3 от човешкото тяло.

СЪВЕТВАТ ПУШАЧИТЕ ДА СПРАТ ЦИГАРИТЕ НА 40

cigari_pushachПушачите, които спрат цигарите преди да стигнат средната възраст, могат да живеят почти толкова дълго, колкото хората, които никога не са пушили, показва канадско изследване.

Известно е, че вредният навик съкращава живота поне с десет години. Но подробен анализ на здравни картони и аутопсии в САЩ установил, че хората, които спрат цигарите преди да станат на 40, си връщат голяма част от

ПУШЕНЕТО ВОДИ ДО 40 МИЛИОНА ЖЕРТВИ НА ТУБЕРКУЛОЗА ДО 2050

cigari_jenaУврежданията на белите дробове, предизвикани от тютюнопушенето може да предизвикат допълнително 18 милиона заболели от туберкулоза и до 40 милиона смъртни случая от болестта до 2050, според проучване, публикувано от British Medical Journal (BMJ).

Оценката е базирана върху математически модел за тенденции в пушенето и въздействието му върху рисковете от туберкулоза. Африка, източното

ЕП ЗАБРАНЯВА ПИЕНЕТО ЗА НОВИТЕ ШОФЬОРИ

parlament_2Новите притежатели на шофьорски книжки в ЕС не трябва да пият никакъв алкохол, преди да седнат зад волана, докато не натрупат две години опит, предложиха евродепутати.

Предложеният включват и получилите повече от едно нарушение за шофиране в пияно състояние ще получават "алкохолни катинари", които ще се инсталират на колите им. Скоростта в населените места ще бъде намалена до 30 км/ч. "Можем да

УЧЕНИ ОТКРИХА КАК ДА "ОБЕЗОРЪЖАТ" ВИРУСА НА СПИН

rub_grip1Американски и европейски учени откриха как да спрат вируса ХИВ да не уврежда имунната система и обявиха, че постижението им предлага нов подход за разработване на ваксина срещу СПИН, съобщи ройтерс.

Вирусът ХИВ става неспособен да уврежда имунната система, ако от неговата мембрана бъде отстранен холестеролът.

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ УПЛАШИХА БРИТАНСКИТЕ ЛЕКАРИ

med_sestraМедицинските сестри от Източна Европа и особено Румъния и България поставят в опасност живота на британските пациенти, защото не могат да говорят английски, предупреди водещ британски лекар.

Професорът по проблемите на плодовитостта Лорд Уинстън заяви пред Камарата на Лордовете, че сестрите ни имат ограничени умения за комуникация "дори на собствения си език", което поставя в опасност пациентите. Те са били обучавани по

КОНТАКТИ