ЯБЪЛКОВ СОРТ КАНАДСКА РЕНЕТА

Е-мейл Печат ПДФ

yabylka_renetaКанадска ренета е английски ябълков сорт, внесен в България в края на 19 век. Плодовете му са едри до много едри, със средно тегло 160 г. те са плоско кълбовидни с къса и дебела дръжка. Кожицата е тънка и грапава, оцветена е жълтозелено, покрита е с ръждавина на точки и петна. Плодовото месо е бледожълтеникаво, едрозърнесто, нежно, сочно, сладко, със слаба киселинка, с приятен аромат и отличен вкус. По вкуса на месото Канадска ренета е един от най-качествените ябълкови сортове. Плодовете са подходящи както за прясна

консумация, така и за направа на компоти, конфитюр и мармелад.

 

Плодовете узряват през първата половина на Септември. Трябва своевременно да се оберат, тъй като узрелите плодове лесно опадат. Плодовете стават годни за консумация след 15-20 дни след беритбата. Издържат на съхранение до края на декември, началото на януари, в хладилни помещения  се запазват в добро състояние до края на април.

Дървото на този сорт образува широко разлата  и рядка корона. При отглеждане в района на Дряново Канадска ренета се оказа толерантна на опасната бактериална болест Огнен пригор. Сортът е практически устойчив на струпясване и брашнеста мана. Проявява средна чувствителност към късно кафяво гниене. Сортът е много родовит, плододава ежегодно.  През тази година в частна овощна градина от 1 дърво бяха набрани 120 кг ябълки.

Любителите овощари ако проявяват интерес към Канадска ренета може да им предоставим калеми за зимно-пролетното присаждане.


Проф.дсн И.Витанова

Доцент д-р Д.Иванова

Опитна станция

 

 

 

 

Коментара (0)add comment

Напиши коментар
По-малък размер на прозореца | По-голям размер на прозореца

security image
Моля въведете показаните символи


busy
Последна промяна ( Събота, 04 Август 2012 16:01 )  

ЧИСТИ ЕКОЛОГИЧНИ ХРАНИ

НА ПАРТИ В ДРЯНОВО

banner1

ТРАНСФОРМАТОРИ И ДРОСЕЛИ

banner1

Анкета

ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?