Начало - Коментар

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ЗАЩО БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗАТВОРИМ "ИНДУСТРИЯТА БЕЗРАБОТИЦА"

bill_mitchell14Тази сутрин направих основна презентация на конференцията в Мелбърн (Австралия), в която участват хора, работещи в това, което аз наричам излишната индустрия - "индустрията безработица", която се появи в неолибералния период, за да се справя с безработицата, нарочно създадена от правителствата в резултат от манията им за фискално остерити (опитвайки се да изкарват излишъци, когато в същото време са необходими по-големи и постоянни дефицити).
   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

КАМЕРЪН: ИЗЛИЗАМЕ ОТ ЕС, АКО ЮНКЕР СТАНЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК

merkel_cameronЛондон заплаши да напусне ЕС, ако Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия, писа сп. "Шпигел". Според анонимен източник на изданието британският премиер Дейвид Камерън е заявил на германския канцлер Ангела Меркел, че изборът на Юнкер за президент на ЕК може да дестабилизира правителството му до такава степен, че референдумът за оставане на страната в ЕС да бъде проведен по-рано и Великобритания да напусне съюза.

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

НЕЩАТА, КОИТО НЕ ЗНАЕХМЕ ЗА ДОКТОР ДИМИТЪР БИЗЕВ

bizev_dimityrДа останеш човек без гняв и омраза въпреки преживяното зло

На 03 септември 2012 год. във Велико Търново почина Д-р Димитър Цвятков Бизев на 86 години. Роден е през далечната 1925 г. в Банско в семейството на протестанти, от които и започва евангелското движение в Банско. За една нощ цялото семейство е депортирано в село Цинга, община Дряново по времето на

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ХУДОЖНИКЪТ, КОЙТО НЕ ОСТАВИ РИСУНКИ

rashko_s_dimkovАз го помня. Бях дете, когато почина. Живееше на главната улица съвсем близо до нас. Виждал съм го да минава изправен, строен, с меки черти и поглед спокоен, усмихнат, облечен в дрехи на гимназист от Търновската гимназия. Майка ми, когато минеше Рашко, ще се спре и после като на себе си ще повтори: „Хубаво момче, на кого се е метнал такъв хубавец...". Нашите лудории на улицата бяха толкова много, че просто не можеше да премине спокойно човек, там а той, Рашко, се оглеждаше, изчакваше да се свърши някоя от тези лудории и тогава тръгваше усмихнат. 

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - СПОМЕН, ИСТОРИЯ И ОТГОВОРНОСТ

balkanska_vojnaКогато започва мобилизацията и се обявява Балканската война през месеците септември и октомври 1912 година моят прадядо Димитър Генев Димитров е бил кмет на родното ми село Радовци, Дряновско. В списъка на мобилизираните от селото фигурира името на дядо ми - Стефан Върбанов Пенев и неговия шурей Слав Димитров Генев /неженен на 22 години/. Дядо ми е бил на 34 години, женен с пет деца - най-голямото на 10 години, а

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ИМА ЛИ ПОТОМСТВО В НАШИЯ КРАЙ ФАМИЛИЯТА НА РАЧО КОВАЧА?

racho_kovachaВъзрастният човек ще-не ще се връща в спомените на своя живот. Ето и аз си спомням разкази от дядо Цанко Рачев Ковачев /1890 г./. Кой беше той? Дядо Цанко е четвъртия син на прадядо Рачо Михов Ковачев, който се заселва от село Велковци /Габровско/ в село Славейково /Малко Яларе, Дряновско/ след Освобождението на България от турско робство. Как става това? Дядо Рачо идва в Малко Яларе /Славейково/ да си купи слама за биволите. Видял, че селото е богато и с плодородна земя. Връщайки се във Велковци казал на бабата:

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ЖИВОТ МЕЖДУ СТРОИТЕЛНОТО СКЕЛЕ И СТРУНИТЕ НА ГУДЪЛКАТА

todor_amakaКой не знае Тодор Амака, кой не е слушал неговите песни и не се е прехласвал от медените звуци на четириструнната му гъдулка. В близкото минало хората от Дряновския край, на празници, тлаки, сборове и сватби, слушали гъдулката и песните на Амака. Под загрубелите пръсти на трудовите му ръце, струните оживявали - пеели и плачели, кротки и гневни, укротени и приласкани от силата на таланта. Каква съдба го сподиря, каква орисница го ориса, та цял живот песента извира от него.

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ДА СЕ ЗНАЕ: ДРУГА ОБИТЕЛ КАТО ДРЯНОВСКАТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА

iliq_pehlivanovКалоян е един от най-големите владетели на нашето кръстопътно късче земя, пожелавано от не една империя, племе или народност, понякога от две-три наведнъж, което единствено в Европа не е променяло названието си до днес. На 4 април 1204 г. в голямата битка край Адрианопол, днешния Одрин, Калояновата войска слага край на кръстоносните походи към Божия гроб, унищожавайки цвета на западното рицарство. Сцена от това събитие е изобразена върху голяма стена в една зала на царския френски дворец-същата, в която през 1919 г. е подписан

Последно обновен на Четвъртък, 10 Май 2012 13:29
   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

ВИТАН ГАНЕВ: НИЕ, СТРОИТЕЛИТЕ СМЕ КАТО ПТИЧКИТЕ, ПОЛОВИНАТА ОТ ЖИВОТА НИ МИНАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ

vitan_ganev"Ние, строителите сме като птичките - казваше бай Витан, построим гнездо и отлитаме към следващото. Половината от живота минава във висините."

Познанството ни с бай Витан е от 80-те години. Тогава работеше в системата на Строителни войски. От тогава в мен се е запазил образът на един обикновен, скромен човек, със скромен живот, енергичен и трудолюбив, човек с висок житейски морал, който с любов предаваше тънкостите на занаята на младите около него.

   

КОМЕНТАР - КОМЕНТАР

IN MEMORIAM: ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ МИТЬО РАШКОВ КИСЬОВ

dryanovo_largoГенерал-лейтенант Митьо Рашков Кисьов

(1926 г.- 2011 г.)

На 16 октомври 2011 година завинаги ни напусна о.з. генерал-лейтенант Митьо Кисьов. Някои казват, че няма незаменими хора.  Все пак ген. Митьо Кисьов принадлежи към онези личности, чието човешко, професионално и обществено присъствие не могат да бъдат нито повторени, нито заместени. В живота и професионалната си дейност той беше, е и ще бъде един от редките напоследък примери за

   

ЧИСТИ ЕКОЛОГИЧНИ ХРАНИ

НА ПАРТИ В ДРЯНОВО

banner1

ВСК КЕНТАВЪР - ДРЯНОВО

banner1

ЛЕЕНЕ НА МЕТАЛИ

banner1